Kerstboom buiten, Kamerplant binnen!

Na de deugddoende feestdagen is het tijd om de kerstboom weg te doen. Maar wat doe je met die lege plek die nu overblijft?

Veel mensen kiezen dan voor een kamerplant als alternatief.
We geven je graag wat tips om goed van start te kunnen gaan!

Zo kies je een kamerplant uit

Wil je een grote lege plaats opvullen met een eyecatcher dan kies je best voor grootbladige kamerplanten ( zoals de Monstera, Philodendron, Ficus, Strelitzia,…) of kies je net voor een urban jungle-gevoel in huis dan kan je verschillende planten bij elkaar combineren. Vraag zeker advies en dan helpen we je graag met de juiste keuze.

Je hebt planten die graag bij elkaar staan omdat ze van eenzelfde hoeveelheid luchtvochtigheid houden zoals varens of Calathea’s. Of planten die eigenlijk liever wat droger staan. Zoals de vetplanten en cactussen.
Ook de standplaats is belangrijk bij het uitkiezen van je kamerplant. Niet elke plant staat graag op een lichte of donkere plaats.

Meest voorkomende problemen bij kamerplanten

  • Te veel water
    Vooral tijdens de wintermaanden hebben je kamerplanten minder water nodig. Vernevelen kan wel belangrijk zijn omdat de luchtvochtigheid in de winter lager is. Geef dan maar 2-wekelijks water in plaats van wekelijks.
    Heb je teveel water gegeven aan je plant dan zal je dit merken door bladeren die beginnen te verwelken en geel beginnen te worden.
  • Verbranden van de bladeren
    De meeste planten verdragen geen direct zonlicht en krijgen dan beschadigde bladeren. Dit kan je onder andere zien aan de bruine vlekken op de bladeren of droge bladranden. Als je dit opmerkt dan is het beter om je plant te verzetten van plaats
  • Ziektes en ongedierte
    Je kan ziektes en beestjes zoals wolluis of spintmijt voorkomen door op tijd verwelkte of kapotte bladeren weg te halen. Deze zijn namelijk een broeihaard voor beestjes. Je kan met een natte stofdoek de meeste beestjes wegkrijgen. En er bestaan ook veel (biologische) bestrijdingsmiddelen als je het niet onder controle krijgt.
    Ook de grond waarin de plant staat mag niet te nat aanvoelen want bepaalde mugjes leggen hun larven graag op natte potgrond. Laat daarom zeker de bovenste laag potgrond opdrogen tussen de gietbeurten door.
  • Bladeren die afvallen
    Als een plant bladeren begint te verliezen kan dat wijzen op een temperatuursverschil of een tekort aan water. Maar het verliezen van bladeren is ook deels een natuurlijk proces.

Kamerplanten houden is hoe dan ook een leerproces!

Veel plezier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *